Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi

Ako si dopestovať vlastné ovocie

Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi v spolupráci s  okresným výborom Slovenského zväzu záhradkárov zorganizovalo pre záhradkárov prednášku o pestovaní ovocných drevín od výsadby po zber.

Veľmi dôležité je výber stanovišťa, vhodného ovocného druhu, odrody, príprava pôdy pred výsadbou. Ak zanedbáme niektoré z uvedených ukazovateľov, potom naše očakávania nemusí byť splnené. Ďalším dôležitým faktorom je rez po výsadbe a po dobu 3 – 4 rokov tzv. výchovný.  V ďalších rokoch udržiavací rez, ktorého cieľom je udržať v správnom tvare, tvorbu nových výhonov, plodonosného obrastu. Veľmi dôležitá je výživa a ochrana hlavne počas vegetácie. Pre pravidelnú úrodu je dôležitá prebierka plodov hlavne u jabloní, hrušiek, broskýň, prípadne marhúľ, konštatoval prednášajúci p. Polcer.

Súčasťou prednášky boli použité zábery zdokumentované počas jeho dlhoročnej ovocinárskej praxe - výsadba, rez zimný, letný, poškodenie pukov, kvetov, plodov mrazom, krupobitím, prebierka plodov, odrody jabloní, hrušiek, broskýň. Nechýbala ani názorná ukážka rezu, ktorého hlavným cieľom bolo vyvarovať sa chýb, ktorých sa záhradkári často dopúšťajú. Na záver bola diskusia, na otázky odpovedal p.Polcer.

 

Ivana  Rybanská, RKC v Prievidzi

Ako si dopestovať vlastné ovocie.

Ako si dopestovať vlastné ovocie.  Ako si dopestovať vlastné ovocie.