Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi

Divertimento musicale 2019 - koncert

Divertimento musicale 2019 - koncert

Termín: 9.5.2019, 18:00

Koncert spojený so slávnostným vyhodnotením krajskej súťaže a prehliadky neprofesionálnej inštrumentálnej hudby.

Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi, Záhradnícka 19

Vstupné: 5 € 

Účinkujú:

  • Komorný sláčikový orchester a Drums Quartet pri ZUŠ L. Stančeka v Prievidzi
  • Sláčikový orchester Pádivky a Gitarový súbor Luskáčik pri ZUŠ K. Pádivého v Trenčíne

Hostia: Martin Ruman (viola) a Alena Hučková (klavír)

Viac o hosťoch:

Violista Slovenskej filharmónie Martin Ruman pochádza z Prievidze, kde získal aj základy hudobného vzdelania. Od detstva bol členom detského folklórneho súboru Malý Vtáčnik, kde si vytvoril vzťah k slovenskému folklóru. Svoje hudobné štúdiá začal na Bratislavskom konzervatóriu v triede Kornela Klatta. V tomto období získal prvú cenu v Súťaži slovenských konzervatórií a súťaži Talenty pre Európu v Dolnom Kubíne. Neskôr v štúdiách pokračoval na Pražskom konzervatóriu v triede Karla Doležala, kde taktiež získal prvú cenu v Súťaži českých konzervatórií. V roku 2012 vyhral konkurz do Slovenskej filharmónie. Hudobné vzdelanie si ešte dopĺňal na VŠMU v triede Jozefa Hošeka a vo Viedni u Alexandra Zemtsova. V súčasnosti si dokončuje vzdelanie na Akadémii umení v Banskej Bystrici u Ewalda Danela.

Martin Ruman sa zúčastnil mnohých interpretačných kurzov u renomovaných umelcov ako Gilad Karni, Atar Arad, Hariolf Schlichtig, Mikhail Zemtsov, Julia Dinerstein, Stephanie Baer, Wolfgang Klos a iní. Ako sólista, komorný hráč alebo sólo violista orchestra vystupoval takmer vo všetkých európskych krajinách, v USA, Japonsku, Južnej Kórei, Ománe alebo v Izraeli. Ako komorný hráč spolupracoval s osobnosťami ako Shmuel Ashkenasi, Zhou Qian, Isabelle van Keulen, Daniel Rowland, Pablo Barragán. Pravidelne účinkuje aj s najznámejšími slovenskými umelcami a súbormi, ako napríklad Igor Karško, Milan Paľa, Jozef Lupták, Boris Lenko, Ján Krigovský, Muchovo kvarteto alebo Moyzesovo kvarteto. Spolu so Susanne Schäffer, Mariou Auner a Thomasom Aunerom je členom Gustav Klimt Quartet Wien, s ktorým koncertuje hlavne v Rakúsku. Ako sólista s orchestrom sa predstavil so Slovenskou filharmóniou, Slovenským komorným orchestrom, Cappellou Istropolitanou a Sinfoniettou Bratislava.

Aktívne sa venuje aj pedagogickej činnosti. Pôsobí ako profesor violy na Konzervatóriu v Bratislave. Od roku 2017 je lektorom na Komorných kurzoch festivalu Konvergencie a taktiež lektorom v Slovenskom mládežníckom orchestri. Pedagogicky pôsobí aj v zahraničí, napríklad na kurzoch CIMA vo Viedni. 

Klaviristka Alena Hučková sa hre na klavíri venuje už 24 rokov. Počas svojich štúdií sa úspešne zúčastnila na mnohých národných a medzinárodných klavírnych súťažiach v sólovej, ako aj v komornej hre. Vystúpila ako sólová hráčka so Slovenskou filharmóniou, Brnianskou filharmóniou, orchestrom Janáčkovej opery a orchestrom Konzervatória v Bratislave. V súčasnosti pôsobí na ZUŠ Jozefa Kresánka v Bratislave ako učiteľka klavíra a korepetítorka speváckeho zboru, sláčikových a dychových nástrojov. Zároveň je externou členkou orchestra Baletu Slovenského národného divadla a spolupracuje aj s orchestrom Slovenského rozhlasu.

Hru na klavíri vyštudovala na Janáčkovej akadémii múzických umení v Brne. Spolupracovala s významnými dirigentmi, ako sú Rastislav Štúr, Jaromír Krygel, Jakub Klecker, Dušan Štefánek, Peter Valentovič, Peter Breiner, Jozef Chabroň, Mário Košík, Michelangelo Galeati.

V priloženom dokumente sa nachádza bulletin Divertimento musicale.

Hlavný partner podujatia Fond na podporu umenia

Fond na podporu umenia

Divertimento musicale - plagát

Miesto konania

Sála RKC v Prievidzi

Zabezpečuje

Mgr. Magdaléna Hianiková; bližšie informácie: 046 / 512 18 20, 0901 918 822; magdalena.hianikova@rkcpd.sk

Organizátor

Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi

Fotogaléria

8 fotografií